Fennia


Elokuvateatteri Fennia sijaitsi Eteläpuiston varrella. Kuvan ottamisen aikaan teatterissa pyöri ainakin neuvostoliittolaisen Anatoli Bobrovskin elokuva ”Mies ilman passia”. Missä elokuvateatterissa olivat mielestäsi Porin parhaat penkit?

14 kommenttia:

 1. muistelisin että fenniassa oli puu penkit ja jaarlissa oli sen hetkiset parhaat kunnes tuli adamsiin parhaat penkit ja jotka olisivat ehkä sitä vieläkin.

  VastaaPoista
 2. Fenniaa en muista. Ehkä siksi, kun olen vasta 1973 syntynyt. Adamsin kyllä ja mielestäni ne kyllä olivat parhaat - pikkupoikana uppouduin niihin täysin. :)
  -Jussi

  VastaaPoista
 3. sunnuntaisin iltapäivälla esitettiin jänniä seikkailu elokuvia. Liput maksoivat silloin 1mk
  ja olivat aina samanlaisia. Tästä johtuen oli oltava hyvissä asemissa kun sisään ryntäys alkoi. Hyvällä tuurilla pääsit ovimiehen ohi lippu ehjänä ja seuraava elokuva nautinto oli varmistettu. Lippu kotona tietosanakirjan väliin odottamaan uusio käyttöä.

  VastaaPoista
 4. Ensimmäisen elokuvani näin siellä. Puupääelokuvan "Lentävä kalakukko". Olin jo varmaan kansakouluikäinen. Kotona ei ollut vielä silloin telkkariakaan. Ihmeellistä oli!

  VastaaPoista
 5. Fenniassa naulat pistelivät ahteriin.Sampossa Yrjönkadulla, pidettiin myös herätyskokouksia. Kymmenen leimaa korttiin,oikeutti ilmaiseen lippuun.Keitetyllä kananmunalla pyöritettiin lisäleimoja.Yönäytökset alkoivat noin 21 aikaan.Kino-Palatsissa oli rauhaisat aitiot,ihan kahden oloon ! ?

  VastaaPoista
 6. Fenniassa oli todella puupenkit. Sunnuntaisin ainakin 1950-luvulla päivällä usein "pätkiksiä". Lisäksi oli "Fenkussa" usein muistaakseni Tarzaneita ja Villin lännen elokuvia. Jos joutui tai meni etupenkkiin "hylsyjä keräämään", niin niska oli kipeä leffasta tultaessa, sen verran jyrkästi ylöspäin valkokankaalle joutui tuijottamaan.

  VastaaPoista
 7. Lisäys edelliseen. Fennian puiset istuimet olivat tavanomaisia pystyyn nousevia, kun katsoja nousi istuimelta. Kävi aika klapina, kun näytös päättyi ja puuistuimet nousivat pystyyn selkänojaa vasten katsojien noustessa lähteäkseen ulos.

  VastaaPoista
 8. Hi There! Muistan Fennia elokuva-teatterin siina 1960' luvulla. Me ( Itapaan ) Kuukkarilaiset mentiin porukalla, tytot ja pojat Fenniaan katsoo Pekkaa ja Patkaa ja Tarzania. ( Jonh Weishmyller) vauu,, Naytokset oli muistaakseni sunnuntaisin. Me lapset haluttiin aina alku naytokseen olisko ollu 14.00. etta kerittais kotio iltaruokailuun siina 17.00 rauntilla. Kun tuli tioto, etta Fenniaa ei oo enempaa, ikava se oli meilla lapsilla. Oltiin niin totuttu Fenniaan. Lammolla: Arto Termonen. Canada.

  VastaaPoista
 9. En muista Fenniaa, pääsin vasta noin 1975 itse kaverin kanssa katsomaan jotakin, saattoi olla jokin Bond-leffa. Ikää ei muistaakseni kyllä kysytty, ehkä näytimme 15-16 -vuotiailta.

  Penkeistä puheenollen, Adams oli ehdottomasti mukavin paikka. Eikö se ollut ennen remonttia nimeltään Asto? Kinon ja Kino-Palatsin ja Jaarlin penkit olivat ihan hirveät, mutta ei kai sitä muistanut filmiä katsellessa, jälkeenpäin kyllä tuntui pehvassa.

  Filmin jälkeen saatettiin käydä ostamassa nakit Martan Grillissä (?) tai sitten vain äkkiä torilla jos oli kiire linja-autoon.

  VastaaPoista
 10. Kirjoitin äsken vahingossa Martan Grilli, mutta kyllä se taisi olla Martan Nakki. Korjatkoon joku joka muistaa paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se oikea nimi on Marjan Nakki.

   Poista
 11. Puupenkeille mentiin Fenniaan, tarkoitus oli pikkuveljen kanssa mennä Kino-Palatsiin katsomaan Peter Pania, mutta ei saatu lippuja kun kaikki oli jo loppuunmyyty. Näppäränä isosiskona sitten päätin, että mennään Fenniaan kun siellä meni Monte Christon kreivi. Mahtoiko kummallakaan ikä piisata tähän leffaan.
  Elokuva kesti kohtuullisen kauan ja vanhemmat olivat huolissaan, minne me oltiin oikein jouduttu, isä tuli sitten polkupyörällä vastaan Musan ja Kuukkarin välillä kun kävellen lampsimme kotiin. Muistaakseni ei kuitenkaan toruja tullut vaikka olimmekin niin kauan reissussa. Muistaakseni olin reilusti alle 10v.

  VastaaPoista
 12. Ehdottomasti Adamsissa oli parhaat, ihanan punaiset penkit

  VastaaPoista